במדינת ישראל אי וודאות, דרמה, טראומה, חוסר שקט וחוסר יציבות היא מנת חלקם של הילדים והמבוגרים. לנו המבוגרים יש הרבה פעמים כלים ואת היכולת ליצור שינוי מהיר. לילדים זו מיומנות ואימון חשוב על מנת להתנהל בתוך המורכבות והקושי. התנאי הבסיסי להצלחת השפעת תרגול יוגה היא מוטיבציה והמפתח למוטיבציה במיוחד בהתחלה זו הנאה- תגמול חיובי.
אבל החיבור הזה לא יכול להיות ללא חיבור לעצמנו. ילד מזהה מתי מעבירים לו ידע כמו תוכי ומתי אנחנו מחוברים לידע- שהוא חלק מאיתנו שהתנסינו בו, חווינו ואנחנו מדברים על סמך הניסיון שלנו.
במיוחד ביוגה שהיא מפגש של גופנפש עלינו לטפח מודעות גופנית ומנטלית ודבר על הפעולה מתוך אמונה וחוויה שאנחנו גם שם איתם.
כדי שילד ינשום אנחנו גם צריכים לנשום. הרי אי אפשר ללמד נשימה כשאנחנו בלי אויר (מותשים/ לחוצים וכד').
חשוב מאוד שכל אחת תעשה לעצמה בד' אמותיה- אימון של תנועה, נשימה, מדיטציה, השראה, הרפיה ועוד.
ריכזנו מספר פעולות חשובות ליצירת רגיעה מהירה וחיזוק החוסן שאפשר לעשות עם ילדים בממ"ד ותכלס בכל מקום:
- חיבור ומודעות עצמית- שאלות שנשאל את הילדים.
א. האם אתה מפחד? ממה?
ב. על מה אתה חושב?
ג. איפה אתה מרגיש את זה בגוף? - קשר– הניחו יד על הלב של הילד על מנת לחוות את הולם הלב ותנו לילד להניח על הלב שלכם.
- מגע הורה וילד
א. סירוק השיער של הילד עם קצות האצבעות
ב. תנועת כפות ידיים על הגב – תנועת החלקה מהגב העליון עד לתחתון, עיסוי עדין- ללוש את הגב, לצייר לב על הגב, לסרק את הגב עם קצות האצבעות - תרגול תנוחת העכבר 🐭
ישיבת עקבים, להניח את המצח על הרצפה ולהושיט את הידיים קדימה או לצידי כפות הרגלים. לחלק מהילדים המקום הזה יהיה מקום של התכנסות ולכן זו תנוחה מרגיעה שעשויה לעזור להפחית חרדה.
5. מדיטציית צבעים 🎨
בקשו מהילדים לעצום עיניים ולדמיין צבע מרגיע (כמו כחול או ירוק). תנחו אותם לדמיין שהם שואפים את הצבע פנימה ומתמלאים בצבע הזה לאט בכל פעם בחלק אחר של הגוף (בהתאם לרמת המודעות הגופנית).
6. בקבוק הרגשות 🍾
לפני התרגול הניחו במרכז המפגש מספר רגשות "שליליים" (לחץ, תסכול, עצב, כעס, פחד) בהתאם למודעות הרגשית של הילדים ובקשו מהם לדמיין שהגוף שלהם הוא בקבוק. כשהם נושפים, הם יכולים לדמיין שהם מרוקנים את הבקבוק מכל הרגשות המלחיצים.
7. קצת לצחוק 😆
עודדו את הילדים לצחוק יחד איתכם, אפילו אם זה מאולץ בהתחלה. הצחוק משחרר אנדורפינים ויכול לעזור להפחית מתח. אפשר גם לתרגל תנוחת יוגה ולהוסיף לה משהו קטן מצחיק.
יש להתאים את הפעילויות לגיל הילדים, לרמת ההתפתחות ולמצב הרגשי שלהם. וזכרו הנאה היא מפתח למוטיבציה וחשוב לזהות אילו טכניקות תומכות ברגיעה ולהתמיד בתרגול בבית ובכל מקום.
מיד אחרי ה-7.10.23 נולדו סדנאות מתוך תחושת שליחות מתוך כוונה ליצור מרחב ריפוי דרך טכניקות פשוטות שכל אחד ואחת יכולים ליישם בכל זמן ומקום. 7 סדנאות (באורך 60-90 דקות) פרקטיות לילדים בגילאי 3-12 שיעשירו באופן מידי את ארגז הכלים שלכם והידע בעבודה בחינוך ובגידול ילדים.
טכניקות המשלבות תנועה, תנוחות, נשימה, משחקים, הרפיה, מגע על מנת להעניק חוסן, ביטחון עצמי, תחושת מסוגלות וכמובן שקט פנימי לכל ילד.
7 סדנאות:
- נושמים עם ילדים- טכניקות נשימה
- זזים עם ילדים- תנועה תנועה תנועה
- ויסות חושי עם ילדים- טכניקות ייחודיות לוויסות חושי
- לצאת מהקופסה- משחקי יוגה לילדים
- להרפות עם ילדים- איך ללמד ילדים להרפות
- מסלולי יוגה עם ילדים
- יוגה והפרעת קשב ADHD